Indien u deze e-mail niet kunt lezen klik dan hier
Contact
Teken het Charter
Ondertekenaars
Aanmelden Nieuwsbrief

Deze maand

Nieuwsbrief APRIL2012


Esther Raats-Coster- Regelgeving 

De wereld van diversiteit staat niet stil en dat is  maar goed ook; Beweging is en blijft nodig. Gelukkig zijn wij daar als Talent naar de Top ten volle van bewust en blijven wij B.V. Nederland voorzien van de nodige impulsen om deze beweging te excelleren. Daarbij is het altijd geweldig om te zien dat je een achterban hebt, onze Charterondertekenaars, die ons voordurend bijstaan.

Dat de wereld van diversiteit niet stil staat blijkt maar weer uit de ontwikkelingen op zowel Nationaal als Europees niveau. Het is bijna een jaar geleden (31 mei 2011) dat onze Eerste Kamer instemde met een wijziging in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek. Het gaat hier om een aanpassing in de regels van het bestuur en toezicht Naamloze- en Besloten Vennootschappen. Dit betekend dat vele organisaties in Nederland per 1 juli aanstaande zullen moeten voldoen aan een wettelijk streefcijfer van ten minste 30 % vrouwen aan de top van organisaties.

Ook op Europees niveau houdt diversiteit de gemoederen bezig. Begin maart dit jaar constateerde EU-commissaris Viviane Reding dat de groei van vrouwen in besturen nog te traag gaat.  "Het gebrek aan vrouwen in topfuncties in het bedrijfsleven schaadt het Europese concurrentievermogen en belemmert de economische groei”, aldus Reding. De EU- commissaris wil de groei van vrouwen in beslissende posities versnellen en overweegt daarbij zelfs quota als bindende maatregel. Op dit moment onderzoekt zij alle maatregelen die genomen kunnen worden maar het lijkt dat de groei van vrouwen in topposities steeds minder vrijblijvend wordt.

Hoewel wij van Talent naar de Top liever niet zien dat er quota’s worden ingevoerd (zet het liever in als laatste redmiddel) zien wij de positieve impulsen die vanuit overheden gegeven worden. Om bij te blijven bij deze ontwikkelingen is een ijzersterk hulpmiddel nodig en gelukkig heeft Nederland die al in handen, het Charter Talent naar de Top. Dat de ontwikkelingen op Nationaal en Europees niveau voor veel bedrijven nog lastig zijn te doorgronden begrijpen wij bij Talent naar de Top. Om hierbij te ondersteunen organiseren wij op 30 mei aanstaande een speciale Themabijeenkomst. Ik raad u aan deze niet te missen aangezien het uw organisatie verder helpt. Voldoen aan wetgeving, uw organisatie verder helpen en het Charter effectief inzetten is toch juist wat u wilt? Tevens zal op 30 mei de nieuwe directeur van Talent naar de Top aan u worden voor gesteld. Ik zwaai af op deze bijeenkomst. Voor meer informatie en het programma verwijs ik u graag door naar de volgende link.

Maatregelen instellen om meer vrouwen in de top aan te trekken en te behouden is voor elke organisatie van belang. Zo ook voor de universitaire sector. Deze sector kampt met een schrijnend tekort aan vrouwelijke hoogleraren. Charterondertekenaars, TU Delft en Rijks Universiteit Groningen, ondernamen stappen om verandering tot stand te brengen. Stappen die nu al resultaten afwerpen en ook hebben geleid naar nieuwe inzichten. Ik nodig u van harte uit om hier meer over te lezen in deze kersverse nieuwsbrief van Talent naar de Top.

Veel leesplezier en graag tot ziens op 30 mei aanstaande!

Met vriendelijke groet, mede namens het gehele team van Talent naar de Top
Esther Raats-Coster.

Deze maand in onze nieuwsbrief o..a: Columns van Theo Rinsema en Mijntje Lückerath-Rovers - TOPBoek- Nieuwe ondertekenaar en Vrouwelijk Top Talent


Nieuwe Charterondertekenaar

Het Charter Talent naar de Top is ondertekend door:

Naar alle ondertekenaars>>>


Vrouwelijk TOP Talent

Hier vindt u een kleine greep uit de laatste toegetreden leden van onze exclusieve LinkedIn Group ‘Vrouwelijk TOP Talent’. Op dit moment hebben we 900 leden!. Bent u ook een TOP vrouw en nog geen lid van deze groep? Klik dan hier om u ook aan te sluiten bij Vrouwelijk TOP Talent. Onlangs toegetreden Vrouwelijke Top Talenten:

Jolanda Lamse-Minderhoud, Partner at PwC

Anzhelika Belova, Tax Director at CEVA Logistics

Lotte de Jong, Directeur/secretaris at Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Ineke Bozelie, adjunct-directeur bij MSA

Mijntje Lückerath-Rovers, Professor Corporate Governance at Nyenrode Business Universiteit

Fabienne Van Booma, Vice President Finance South Europe at Oracle Nederland B.V.

Claartje Vinkenburg, Associate Professor & Managing Director of the Amsterdam Center for Career Research at VU University Amsterdam

Voor meer informatie over Vrouwelijk Top Talent, zie onze LinkedIn Groep

 

 


 


 

Onder professoren: meer vrouwen gewenst

Nederlandse universiteiten willen graag meer vrouwelijke hoogleraren, maar die zijn schaars. Daarom zijn er verschillende programma’s ontwikkeld om vrouwelijk talent aan te trekken en vooral: te behouden. Met onder meer tenure tracks - universitaire loopbaanprogramma’s - kunnen ze talentvolle onderzoekers uitdagende posities bieden, met uitzicht op het hoogleraarschap. Rijksuniversiteit Groningen en TU Delft zijn hiermee heel succesvol, maar worden ook kritisch gevolgd.

Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en TU Delft willen meer vrouwelijke hoogleraren en zetten daar ambitieus op in. Dat bracht de RUG kortgeleden ongewild in het nieuws. Vrouwen zouden ten opzichte van mannen bevoordeeld worden door een programma wat gericht is op meer vrouwelijke hoogleraren. Hoe nu verder? Marion Stolp en Delinah Halvorson-Molen (RUG) en Nynke Jansen (TU Delft) over het diversiteitsbeleid van beide universiteiten.

Langetermijn doelstelling
Er zijn bedroevend weinig vrouwelijke hoogleraren in Nederland. Daar is iedereen het over eens. In Europa is slechts 19% van de hoogleraren een vrouw. Nederland doet het helemaal treurig met 12% vrouwen aan de wetenschappelijke top. De Nederlandse doelstelling, 15% vrouwelijke hoogleraren in 2010, werd niet gehaald. De Europese afspraak, 25% vrouwelijk hoogleraren in datzelfde jaar, was al helemaal een onbereikbaar ideaal. Van de EU27 doen maar liefst 22 landen het (veel) beter dan Nederland, met name de Oost-Europese landen. Daar kan het wél. Als Nederland op de oude voet doorgaat, halen we pas in 2028 de streefcijfers voor 2010.

Lees verder over Rijksuniversiteit Groningen>>>

Lees verder over TU Delft >>>

 


 Talent naar de top

Column door Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland

Talent naar de top. Maar wat is eigenlijk de top? Bovenin de organisatie? Nee. Tenminste, niet voor iedereen. Voor mij staat talent naar de top voor iets anders. Namelijk voor ieder talent de mogelijkheid op zijn of haar top te presteren. Je potentieel, dat wat je in je mars hebt, kunnen realiseren. Doordat er geen belemmeringen zijn. Organisatorisch. Cultureel of wat dan ook. En ja, waarschijnlijk gaat dat het beste als dat aan 'de top' van een organisatie doorleeft wordt. En zou die top het belang van diversiteit moeten doorleven. 

Een organisatie is de maatschappij
In die zin is een organisatie net zoiets als de maatschappij. Een mini-uitvoering dan. Met dezelfde mooie dingen. Met dezelfde verscheidenheid aan mensen en culturen. En ook dezelfde meningsverschillen en communicatiestoornissen.
Lees verder>>>

  
Theo Rinsema

 

 


Vergelijk geen appels met peren- % topvrouwen internationaal niet te vergelijken

Door: prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers

In drie recente studies wordt het aandeel topvrouwen bij beursondernemingen in Nederland berekend op respectievelijk 9%, 13% en 19%. De verschillen zijn zo groot dat hier geen sprake is van afrondingsverschillen. Op basis van deze percentages komen onderzoekers, journalisten en politici tot andere conclusies: Nederland loopt wel/niet voor met vrouwen in de top. Tijd voor een nadere analyse van deze percentages. Lees verder >>>


prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers


Team Op=Op Voordeelshop wordt Team Corendon

In de afgelopen nieuwsbrieven is er aandacht besteed aan de schaatstalenten van Team Op=Op Voordeelshop. De damesschaatsploeg van de coaches Renate Groenewold en Peter Kolder staat op het punt om een naamswijziging te ondergaan. Per 1 mei neemt touroperator Corendon Vliegvakanties het hoofdsponsorschap over van Op=Op Voordeelshop. Tot en met de Olympische Spelen van Sochi in 2014 gaat de ploeg dus door onder de naam ‘Team Corendon’.  Lees verder


Renate Groenewold en Atilay Uslu


TOPBoek- Op glad ijs: Talent herkennen en begeleiden

Auteurs: Annemarie van Iren, Lizzy Venekamp en Sandra Doelman

De nieuwe publicatie Op glad ijs: het herkennen en begeleiden van talent biedt praktische handvatten voor effectieve en succesvolle talentontwikkeling van mannen én vrouwen. Het boek bespreekt de voor diversiteit meest relevante thema’s: herkennen en stimuleren van talent en ambitie, beoordelings- en selectieprocessen, het ‘managen’ van de periode rond zwangerschap, de taboes waarover niet wordt gesproken, het leiding geven aan diverse teams, en effectieve diversiteitsstrategieën. Het boek is een afwisseling van theorie, persoonlijke ervaringen en veel praktische tips voor alle leidinggevenden en HR professionals.

Prijs: €19,50 excl. Verzendkosten

Meer informatie en bestellen

 pmeld mij af